Staub posuđe potiče iz Francuske a prvi primjerak potiče iz 1974. godine kada je Francis Staub želio napraviti šerpu ”Jedna-za-sve” što je rezultiralo šerpom od lijevanog željeza koja je bila kompletno emajlirana. Danas je Staub posuđe neizbježan dio kuhinja svjetskih šefova.
Prednost kuhanja u Staub posuđu je ušteda kao i sačuvano bogatstvo ukusa ali i vitamina i svih hranjivih sastojaka hrane. Zadržava toplotu duže nego obično posuđe te se hrana u njemu priprema na niskim i srednjim temperaturama.
Ono što je karakteristično za Staub gusano posuđe je poklopac sa malim okapnim šiljcima sa unutrašnje strane što razvija samonatapajući sistem. Do samonatapanja hrane dolazi usljed kondenzacije koja se stvara na poklopcu i tako ne morate da otvarate posudu i da dodatno dosipate vodu u hranu. Samim tim što se šerpa ostavlja poklopljena skraćuje se vrijeme kuhanja, čuvaju se arome te se hrana ne hladi.
Kada spremate hranu u Staub posuđu nemate potrebu za presipanjem i serviranjem hrane jer je hrana u Staub-u već servirana. Dizajn i širok spektar boja je čini šerpom koja se uklapa i u moderne i u klasične enterijere a djeluje dominantno i prestižno na svakom stolu. Naravno, uz sve ove karakteristike, hrana na stolu će ostati dugo topla.
Staub posuđe se može koristiti na svim izvorima toplote, pa čak i na indukcionoj ploči.